Berapakah tekanan angin tayar kereta yang optimum?

324260

Ramai pemandu kurang memberi perhatian kepada tekanan angin tayar kereta yang optimum, yang mereka pandu. Tekanan tayar kereta tidak betul (ideal), sama ada kurang angin (rata) atau angin berlebihan (keras) boleh menjejaskan keselesaan dan prestasi kereta. Ia juga boleh menyebabkan kemalangan.

tekanan angin tayar kereta yang optimum

Tekanan angin dalam tayar kereta yang terlalu rendah dapat mencetuskan kebocoran ketika melintasi jalan-jalan berbatu. Sekiranya tekanan tayar terlalu tinggi, aquaplaning sangat berpotensi untuk terjadi apabila anda melalui jalan yang berlopak air.Berapakah tekanan angin yang sesuai?

Setiap jenis kereta mempunyai ukuran tekanan angin tayar yang tidak sama, kerana tekanan angin sesuatu tayar bergantung kepada jenis kereta dan tayar yang digunakan. 

Untuk mengetahui sama ada sesuatu tekanan angin tayar kereta yang optimum, anda boleh perhatikan Maklumat Tekanan Tayar (Tire-Loading Information) yang biasanya terletak di bahagian dalam bingkai pintu depan pintu utama kereta (pintu pemandu).

tekanan angin tayar kereta yang optimum

Buka pintu hadapan kanan sebelah pemandu, di sebelah kanan kerusi pemandu, terdapat pelekat yang memaparkan maklumat mengenai jenis dan tekanan tayar.

Tekanan tayar angin kereta yang standard

Tekanan angin tayar kereta adalah salah satu faktor keselesaan pemanduan. Tekanan angin tayar ini sangat dipengaruhi oleh suhu udara di persekitaran sekitar. 

Secara umum, kereta boleh dikatogerikan kepada empat bahagian, iaitu Kereta MPV, Kereta Bandar, Kereta Komersil, Kereta Sedan dan SUV.

Untuk maklumat lebih terperinci mengenai tekanan tayar kereta pengeluar standard, lihat senarai berikut:

 • Kereta MPV (Avanza, Ertiga, Alza, dan sebagainya): (30-33) Psi
 • Kereta Komersial : (30-35) Psi.
 • Kereta Bandar (Jazz, Yaris, Axia, dan sebagainya): (29 – 32) Psi
 • Kereta Komersial : (30-35) Psi
 • Kereta Sedan (Honda Civic, Toyota Corolla, Vios, dan sebagainya): (28-31) Psi
 • SUV (Fortuner dan Pajero): (35 – 40) Psi.

36 KOMEN

 1. Kereta Saya ialah kereta Alza Toyota 1.3…
  Saya Kurang faham berkenaan
  30-33psi…
  Kalo Kat pum minyak petronas sebenarnya berapa RATUS ka YG di maksudkan dengn
  30-33psi

 2. Assalamualaikum. Saya pakai Kereta persona. Berapa bacaan bagi angin tayar depan Dan belakang??

  • Waalaikumussalam. Sebenarnya kalau pakai tayar saiz standard kilang, boleh rujuk di tepi pintu depan tu. Ada label tekanan tayar.

  • Waalaikumussalam. Kalau masih pakai tayar standard, cuba check kat tepi tempat pintu driver, ada panduan situ.

  • Bergantung kepada saiz tayar. Kalau masih pakai tayar standard, cuba check kat tepi tempat pintu driver, ada panduan situ.

  • Sy pon pakai Vios 08. Kalau ikut habits air pressure sy, 30(F) & 32 (R) tapi Rim 15. Saya ukur ikut ukuran angin tu sebab biasanya, saya hanya melalui jalan kampung dan kurang melalui jalan bandar

 3. Saya ikut axia punya instruction kt tepi pintu 250 (36). Bila lps pam tu makk aii naik takut boleh terasa tergelincir dia bila ada cornering skit…. Maybe engineer buat utk save minyak kot… So skrg saya isi 200 – 220 mmg ngam

 4. Salam pencinta 4 road semua, kereta saya proton saga fl 2011, nk tnya berapa tekanan angin untuk tayar depan dan tayar belakang. Sticker kat tepi pintu hilang😭

APA KATA ANDA?

Please enter your comment!
Please enter your name here