5 kereta paling menonjol dalam sejarah kereta

547

Nilai setiap kereta, boleh membawa kereta itu menjadi kereta yang paling menonjol. Kereta paling menonjol biasanya model yang akan diingati dan terus dikenang oleh para pencinta kereta.

Walaupun kereta tersebut berabad-abad lamanya atau beratus-ratus tahun, model kereta tertentu masih di ingatan para peminat kereta. Senarai berikut antara 5 kereta paling menonjol dalam sejarah kereta. 

1. Ferrari 250 GTO – 1962

Ferrari 250 GTO masih memegang rekod kereta paling mahal. Kereta yang dihasilkan pada tahun 1962 menjadi yang paling mahal kerana ia boleh digunakan di jalan walaupun ia merupakan sebuah kereta lumba dan model ini adalah kereta Ferrari adalah yang paling disukai.

Pengilang Itali merancang untuk membuat 100 unit, tetapi hanya 39 unit telah dilancarkan. Ferrari 250 GTO 1962 dikatakan Ferrari terbaik, kerana ia mewakili semua perkara menarik yang disukai.

2. McLaren F1

Pada tahun 1998, jurutera Gordon Murray telah mencipta sebuah kereta yang mampu merekodkan kelajuan baru iaitu McLaren F1 yang berkelajuan 371.5 km/j. Pengeluaran pertama McLaren menggunakan casis monocoque gentian karbon, aerodinamik tinggi, dan menggunakan enjin BMW V12 naturally aspirated yang berupaya menghasilkan 617hp.

Reka bentuk unik yang terdapat pada McLaren F1 adalah kedudukan stereng di tengah. Kereta ini juga menjadi supercar harian kerana keupayaan dan kualitinya.

3. Bugatti Veyron

Nama Veyron diambil dari nama jurutera yang mencipta supercar ini, Pierre Veyron. EB 16.4 asal mempunyai enjin W14 8.0L quad-turbo 1000hp. Pecutannya dari 0-100 km/j hanya dalam 2.46 saat. Sebagai eksperimen, Veyron boleh dilabel sebagai produk yang berjaya.

4. Lamborghini Miura

Lamborghini Miura adalah kereta keluaran terpantas di dunia ketika ia diperkenalkan pada tahun 1966. Reka bentuk anggun Marcello Gandini dengan lampu depan tersembunyi adalah klasik yang kebanyakan orang akan mengenalinya serta-merta. Disertakan dengan enjin Lamborghini 3929cc V12 yang merdu di bawah bonet, nama ‘Miura’ seolah-olah tepat dengan penampilannya.

5. Ferrari F40

Dicipta sendiri oleh Enzo Ferrari sebelum hari jadi ke-90, F40 menjadi legenda ketika memecah rekod kelajuan iaitu 321.8km/j. Ferrari F40 berjaya mencapai kelajuan 323 km/j. Ferrari F40 dilengkapi dengan enjin V8 berkembar turbo 2.9L dan aerodinamik yang cekap.

F40 dianggap sebagai salah satu Ferrari terhebat sepanjang masa. F40 dilancarkan untuk meraikan ulang tahun ke-40 Ferrari dan bertujuan untuk menjadi kereta terpantas dan paling bermakna yang pernah dihasilkan oleh Ferrari.

 

APA KATA ANDA?

Please enter your comment!
Please enter your name here