4 masalah pada wiper yang sering dihadapi oleh pengguna

33973

Bagi pemilik kereta, ketika hujan, adalah lebih baik untuk mereka mengoptimumkan penggunaan wiper (penggilap cermin) dan mengelakkan masalah padanya supaya penglihatan pemandu ketika hujan jelas. 

Wiper berfungsi untuk menyapu air di cermin depan kereta. Memang fungsi wiper kadangkala dilihat sebagai perkara yang remeh. Walaubagaimanapun, jika alat ini rosak, ia akan menimbulkan risiko keselamatan dan keselesaan, terutama pandangan pemandu akan terganggu kerana hujan kena pada cermin hadapan.

Terdapat beberapa masalah yang sering berlaku pada wiper. Getah yang dipakai haus, gerakannya lambat atau tidak bergerak sama sekali merupakan beberapa contohnya.

Jika itu berlaku, apa yang perlu dilakukan? Bagaimana untuk mengatasinya?

Getah wiper yang haus

Perkara pertama yang perlu anda perhatikan ialah keadaan getah wiper. Apabila ia sudah haus ataupun keras, ia harus diganti dengan getah yang fleksibel.

Jika getah keras, sapuan air di permukaan cermin hadapan tidak sekata. Ia juga berpotensi menyebabkan cermin depan kereta calar. Jika itu berlaku, kos pembaikkan juga agak mahal.

Gerakan wiper lambat

Fenomena ini biasanya disebabkan oleh bahagian dalam sistem penggerak wiper yang kotor. Ianya mempunyai kesan ke atas arus elektrik dan biasanya membuat batang wiper bergerak dengan lambat.

masalah pada wiper

Cara untuk mengatasinya, bersihkan kotoran pada kawasan yang mengalami kekotoran itu. Selain itu, sebab gerakan wiper lambat ialah terdapat karat di wiper. Ini akan menjadikan prestasi wiper tidak optimal, dan gerakannya perlahan.

Cara untuk mengatasinya, bersihkan bahagian yang terjejas dari karat dan semburkan bahagian itu dengan cecair anti karat. Sekiranya ia teruk, ia mesti diganti.

Wiper Tidak Bergerak Sama Sekali

Kadang-kadang terdapat kejadian di mana wiper tidak bergerak sama sekali. Kemungkinan pertama ialah motor elektrik yang perlu diperiksa. Jika motor elektrik rosak, maka tidak ada pilihan lain yaitu menggantikannya dengan yang baru.

masalah pada wiper

Kedua, fius yang bermasalah. Terdapat juga dua masalah yang biasanya berlaku pada fius. Jika fius pecah bermakna terdapat arus elektrik yang berlebihan. Oleh itu, perhatikan litar dan sambungan antara kabel yang berkaitan dengan fius.

Dynamo wiper (motor wiper) rosak

Seperti dynamo secara amnya, kerosakan yang sering terjadi pada dynamo wiper adalah masalah gegelung yang terbakar.

masalah pada wiper

Ia biasanya disebabkan oleh litar pintas arus elektrik di dalam kereta. Sekiranya ini terjadi, wiper kereta anda boleh dikatakan rosak sepenuhnya dan mesti diganti.

 

3 KOMEN

APA KATA ANDA?

Please enter your comment!
Please enter your name here