Selasa, 24 November 2020
Utama Panduan

Panduan

Saman polis

Saman polis dan cara mudah buat bayaran atas talian

Saman polis adalah menjadi suatu kewajiban kita untuk membayar. Di Malaysia, tunggakan bayaran atau rekod saman lampau membolehkan kita disekat dari memperbaharui lesen memandu ataupun cukai jalan kenderaan pada masa akan datang. Bagi yang tidak berkesempatan untuk pergi ke cawangan-cawangan...

#Tips Tukar sport rim: Wajib original atau replika pun takpe?

Menukar sport rim atau rim sport (atau rim sukan?) menjadi antara naiktaraf atau mod paling popular untuk mereka yang mempunyai kereta. Ini kerana menukar rim mempunyai beberapa kelebihan, sekali buat sahaja kereta nampak makin hensem, lebih garang, lebih lawa, dan...

Perlu ke tekan tiga kali butang penghidup enjin untuk elak cepat rosak?

Baru-baru ini tular sekejap di laman Twitter dimana seorang pengguna mendakwa butang penghidup enjin kenderaan (start/stop) perlu ditekan tiga kali untuk mengelakkan kerosakan enjin dan sistem ignition. Ini bermakna, tekan kali pertama tanpa memijak pedal brek untuk membuka kunci stereng,...

Senarai harga road tax kenderaan di Semenanjung Malaysia

Berikut adalah senarai harga road tax kenderaan di Semenanjung Malaysia. Harga Roadtax Perodua – Kembara 1.3-liter RM100 – Axia 1.0-liter RM20 – Viva 1.0-liter RM20 – Myvi 1.3-liter RM70 – Myvi 1.5-liter RM90 – Kancil 850cc RM20 – Kelisa 850cc RM20 – Alza 1.5-liter RM90 – Bezza 1.3-liter...

Tukar minyak pelincir je dah naik hp? Ini keputusan dyno kami

Berbagai cara dilakukan untuk menambah kuasa motosikal, sama ada menukar atau reflash ECU, ubahsuai sistem kemasukan udara, modul nyalaan enjin, naiktaraf komponen dalaman seperti omboh, dan banyak lagi. Tetapi ada yang mengatakan hanya dengan menukar minyak pelincir/minyak enjin/minyak hitam lebih...

Pengguna auto dan CVT buat macam ni akan selamatkan beribu ringgit

Pelik juga kadang-kadang dalam menyelenggara kereta, hanya terlepas pandang perkara kecil boleh sebabkan kerosakan yang menelan belanja besar. Contohnya, tabung minyak brek jika tidak dijaga keadaan dan tidak diselenggara, boleh merosakkan keseluruhan pam brek dan menelan belanja ratusan ringgit. Boleh...

Bila nak guna butang Overdrive? Kejap, Overdrive tu apa?

Bagi anda yang memandu kereta bertransmisi automatik, selain butang biasa yang ditekan semasa mengalih posisi gear, pasti perasan terdapat satu lagi butang overdrive di tepi tombol gear. Ya, itu ialah butang Overdrive (O/D). Biasanya butang ini lebih kecil dan terletak...

Perang segmen-B: Honda City vs Nissan Almera vs Toyota Vios

Dengan pelancaran Honda City baru-baru ini, ia terus membawa kita kepada perang tiga penjuru dalam segmen-B. Perang ini adalah antara Honda City melawan Nissan Almera dan Toyota Vios. Kami tahu ramai yang sedang berkira-kira memilih, jadi mari kita lihatkan kepada...

Cara mudah atasi overheating pada motosikal

Overheating atau terlebih panas adalah perkara biasa yang boleh berlaku pada kenderaan bermotor. Apatah lagi setelah berjalan jauh, melalui kawasan bersuhu tinggi dan kesesakan trafik berpanjangan. Kurang perhatian pada aspek penyelenggaraan enjin juga boleh menjadi faktor. Namun, apabila berlakunya masalah...

Lelaki ini kongsi cara eksport kereta balik dari Jepun ke Malaysia

Bagi mereka yang bekerja atau belajar di luar negara melebihi setahun pastinya akan memperoleh Approved Permit (AP) dari kerajaan. AP biasa digunakan untuk membawa pulang kenderaan yang kita gunakan atau beli di sana, tetapi ramai yang masih kabur atau tidak...

Pandu uji: Volvo XC60 T5 Momentum – Kecanggihan yang minimalis

Sudah menjadi kebiasaan untuk kereta-kereta hypercar seperti Ferrari LaFerrari, McLaren P1 Porsche 918 dan Volvo untuk menerima sistem hibrid dalam janaan kuasa mereka. Kehadiran...

POPULAR MINGGU INI