Jalan Batang Kali-Genting ditutup setahun

795

Kerja pembaikan cerun dan jalan di kawasan insiden tanah runtuh di Batang Kali, Selangor Jumaat lalu dijangka mengambil tempoh selama setahun sebelum laluan Jalan Batang Kali- Genting, Hulu Selangor boleh dibuka semula bagi laluan orang ramai.

Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya (KKR), Datuk Wan Ahmad Uzir Wan Sulaiman, berkata sementara tempoh itu pengguna jalan raya diminta menggunakan laluan alternatif yang akan dikeluarkan bilik gerakan Jabatan Kerja Raya (JKR).

Beliau berkata, pihaknya juga akan membuat kajian dengan lebih mendalam di tapak tragedi berhubung pembinaan cerun selepas operasi mencari dan menyelamat (SAR) berakhir.

“Walaupun jalan itu OK, kita tidak berani buka sehingga cerun baharu dibuat yang akan mengambil tempoh kira-kira setahun,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas perkembangan insiden tanah runtuh di tapak perkhemahan Fathers’ Organic Farm, Gohtong Jaya yang mengorbankan 24 mangsa.

Wan Ahmad Uzir berkata, pembinaan jalan di kawasan itu tidak menyebabkan berlakunya runtuhan, sebaliknya insiden berkenaan disebabkan faktor semula jadi kerana adanya aliran air bawah tanah.

“Ia juga tidak disebabkan pengairan secara haram dari tapak perkhemahan, namun pergerakan air yang kita tidak nampak dari mata kasar,” katanya.

Tambahnya, KKR mengenal pasti 1,045 cerun yang berada di sepanjang jalan Persekutuan di Semenanjung dalam kategori berisiko tinggi untuk runtuh.

“Tiada pembangunan dibenar dibangunkan di kawasan berisiko tinggi itu dan kita sudah ada garis panduan diluluskan melalui Mesyuarat Majlis Negara bagi Kerajaan Tempatan yang perlu diikuti pihak berwajib,” jelasnya.

Kredit Foto: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Selangor

APA KATA ANDA?

Please enter your comment!
Please enter your name here