Singapore – Dron punca penerbangan tergendala

278

SINGAPURA: Sebuah dron yang diterbangkan secara haram berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, malam tadi menyebabkan puluhan penerbangan tergendala dan terpaksa dilencongkan, kejadian kedua dalam tempoh tidak sampai seminggu.Dron

“Kira-kira 18 jadual berlepas dan ketibaan tergendala, manakala tujuh pesawat terpaksa dilencongkan dari hab transit global ini akibat cuaca buruk serta beberapa aktiviti alatan tersebut,” kata Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Singapura dalam satu kenyataan hari ini.

Kejadian sama membabitkan dron turut menjejaskan 38 jadual penerbangan dilaporkan pada Selasa dan Rabu, minggu lalu.

Ketika ini, pihak berkuasa masih menyiasat kejadian berkenaan.

 

Sementara itu, peningkatan kehadiran alat tersebut mencetuskan kebimbangan mengenai aspek keselamatan di kawasan lapangan terbang di seluruh dunia.

Pada Disember lalu, kehadiran dron mengakibatkan kekecohan selama tiga hari di lapangan terbang Gatwick, London. Selepas kira-kira 1,000 penerbangan dibatalkan atau dilencongkan, membabitkan kos 50 juta pound (RM264 juta).

Singapore Airlines

Singapore Airlines Limited (SIA) adalah syarikat penerbangan bendera Singapura dengan hub di Lapangan Terbang Singapura Changi. Syarikat penerbangan itu menggunakan Girl Singapura sebagai tokoh utama dalam penjenamaan korporat. 

Ia menduduki tempat sebagai syarikat penerbangan terbaik di dunia, sejak tahun 2018. Ketika memenangi tempat teratas dalam tiga kategori lain pada tahun yang sama termasuk “Kelas Pertama Terbaik”, “Best Class Airline Seat”, dan “Best Airline in Asia”.

Pada tahun 2018, syarikat penerbangan itu diletakkan ke-18 dalam 50 syarikat teratas yang paling dikagumi di seluruh dunia. Pertama di Asia dan satu-satunya syarikat penerbangan dalam senarai itu.

Komen anda mungkin membantu