Proton catat rekod jualan terbaik sejak September 2013, sebanyak 3,515 unit X50 diserah kepada pelanggan

190

Permulaan tahun yang berprestasi tinggi bagi Proton pada 2021 berterusan pada bulan Mac apabila syarikat nasional itu mencatatkan bukan sahaja titik tertinggi pada tahun ini tetapi juga mencapai bulan penjualan terbaik sejak September 2013.

Sebanyak 14,989 unit (tempatan + eksport) dijual pada bulan lalu, bersamaan dengan kenaikan 26.2 peratus berbanding bulan Februari dan pegangan pasaran dianggarkan mencapai 23.5 peratus.

Secara keseluruhan, Proton mengekalkan kedudukan kedua dalam jadual kedudukan penjualan. Untuk suku pertama tahun ini, syarikat itu mencapai jumlah jualan terkumpul sebanyak 32,826 unit dan angka tertinggi dalam bahagian pasaran suku tahunan sejak Mac 2012.

Penghantaran untuk dua model SUV Proton terus meningkat pada bulan Mac setelah barisan pengeluaran baru di Tanjung Malim meningkatkan pengeluarannya untuk bulan ini.

3,513 unit Proton X50 dihantar kepada pelanggan sementara Proton X70 menunjukkan kenaikan dari bulan ke bulan sebanyak 58.4 peratus kepada 2,337 unit.

Jika digabungkan, ini bermaksud Proton mencapai rekod dalaman baru dengan 5,850 unit SUV dihantar, mengalahkan rekod sebelumnya sebanyak 4,820 unit pada bulan lalu.

Proton Saga kekal sebagai model paling laris dan dengan sebanyak 5,589 unit telah dihantar, penjualan untuk sedan segmen-A itu telah meningkat sebanyak 32.5 peratus berbanding Februari.

Proton Persona, Iriz dan Exora juga mencatatkan angka terbaik mereka untuk tahun ini dengan MPV segmen-C itu sekali lagi menduduki tempat pertama bagi segmennya.

“Buat masa kini, kami masih memiliki banyak pesanan untuk dipenuhi, Proton akan berusaha untuk meningkatkan pengeluaran dalam beberapa bulan ini, di samping mengekalkan fokus kami dalam penyampaian produk yang berkualiti tinggi,” kata Roslan Abdullah, Ketua Pengawai Eksekutif, Proton Edar.  

“Kami juga sedar bahawa insentif PENJANA akan berakhir pada akhir bulan Jun, jadi kami berhasrat untuk memastikan sebanyak mungkin pelanggan dapat menikmati percutian cukai yang diberikan oleh kerajaan.”

Jom subscribe telegram Motoqar untuk berita pantas di: https://t.me/motoqar

APA KATA ANDA?

Please enter your comment!
Please enter your name here