Ini kelebihan nitrogen untuk tayar daripada angin biasa

1486

Tayar adalah satu komponen yang penting untuk kereta. Untuk memastikan kereta itu dapat berjalan dengan lancar, tentunya tayar mesti diisi dengan angin. Pengisian itu sendiri terbahagi kepada dua, boleh menggunakan nitrogen untuk tayar atau angin biasa.

Nitrogen

Nitrogen (N²) adalah gas udara yang telah ditapis dan tidak mempunyai kandungan air di dalamnya. Tidak seperti angin biasa, kandungan gas masih mempunyai kandungan air. Jadi apabila tayar dipenuhi dengan angin biasa, ia menjadi lebih berat kerana proses pengembangan dalam tayar. Selain itu, apa kelebihan lain mengisi tayar dengan nitrogen? Dipetik dari cintamobil.com berikut kelebihan pengisian tayar dengan nitrogen.

Pertama sekali tayar menjadi lebih tahan lama dan jarang akan ditambah angin kerana tekanan angin stabil berbanding angin biasa. Ini berlaku kerana zarah molekul nitrogen lebih besar daripada molekul angin biasa, sehingga sukar untuk angin keluar dari liang-liang tayar.

Kedua, lebih banyak bahan api yang cekap kerana kelajuan kenderaan lebih ringan. Ini boleh berlaku kerana butiran nitrogen lebih tinggi daripada angin biasa, yang menyebabkan nitrogen untuk tayar tidak berkurang dengan cepat. Tayar ringan menjadikan kenderaan lebih cekap bahan api sekitar 3.3 peratus.

Ketiga, tekanan tayar lebih stabil dan cengkaman terhadap permukaan jalan lebih kuat. Ini berlaku kerana tekanan angin pada tayar sangat optimum, tayar akan lebih baik di permukaan jalan.

Seterusnya, keselamatan pemandu dan kenderaan juga lebih selamat, tidak perlu risau tentang tayar pecah di jalan raya. Hal ini kerana suhu nitrogen menjadikan tayar lebih stabil dan tidak berubah-ubah, menjadikan tayar mengelakkan risiko pecah kerana suhu yang terlalu tinggi. Walaupun untuk kereta yang tidak digunakan untuk jangka masa yang panjang, nitrogen dapat bertahan selama tiga minggu berbanding angin biasa.

Akhir sekali, keadaan tayar menjadi lebih tahan lama kerana menggunakan nitrogen. Penggunaan angin biasa boleh menyebabkan getah tayar menjadi tua dan keras kerana proses pengoksidaan. Dengan usia angin nitrogen yang lebih baik, penggunaan ini lebih sesuai perjalanan jarak jauh.

APA KATA ANDA?

Please enter your comment!
Please enter your name here