Jumaat, 23 April 2021
Utama Berita Automotif Berita Tempatan Perjanjian projek HSR Malaysia-Singapura tamat, terbatal secara sendiri

Perjanjian projek HSR Malaysia-Singapura tamat, terbatal secara sendiri

397
Perjanjian Projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura disahkan telah berakhir pada 31 Disember, sekali gus menyaksikan projek tersebut terbatal secara sendirinya.
 
projek hsr
gambar hiasan
Menurut kenyataan bersama Malaysia-Singapura semalam memaklumkan, kedua-dua negara akan mematuhi syarat masing-masing dan melakukan tindakan yang diperlukan akibat penamatan perjanjian projek HSR.
 
“Susulan kesan pandemik Covid-19 terhadap ekonomi Malaysia, kerajaan Malaysia telah mencadangkan beberapa perubahan pada projek HSR.
 
“Kedua-dua kerajaan telah melakukan beberapa perbincangan mengenai perubahan ini namun gagal mencapai kata sepakat,” demikian menurut kenyataan bersama itu.
 
Kenyataan itu masing-masing diwakili Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong.
projek hsr
Dalam perkembangan sama, kedua-dua negara menegaskan akan tetap komited menjaga hubungan dua dan bekerjasama erat dalam pelbagai bidang, termasuk memperkukuhkan hubungan di antara kedua-dua negara.
 
Sebelum ini, media melaporkan Malaysia dikehendaki membayar kos penangguhan sebanyak S$15 juta (RM45.1 juta) kepada Singapura susulan penangguhan Projek Rel Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR).
 
Sementara itu, Kementerian Pengangkutan Singapura dalam kenyataan berasingan berkata perbincangan telah dilakukan di antara Malaysia dan Singapura menerusi sidang video pada 2 Disember lalu bagi mengkaji status projek HSR.
 
Ia termasuk melibatkan perubahan yang dicadangkan Malaysia terhadap projek berkenaan.
 
Jelas kenyataan itu, Malaysia telah bersetuju agar perjanjian projek tersebut ditamatkan, sekali gus Malaysia harus membayar ganti rugi kepada Singapura.
 
“Hubungan kami dengan Malaysia adalah kukuh dari pelbagai aspek, dan kami mengharapkan hubungan baik yang berterusan dan kerjasama erat dengan Malaysia untuk kepentingan bersama kedua-dua negara,” jelas kenyataan itu lagi.
 
Jom subscribe telegram Motoqar untuk berita pantas di: https://t.me/motoqar

APA KATA ANDA?

Please enter your comment!
Please enter your name here