Warga emas 87 tahun dihukum penjara, pandu melulu hingga langgar tiga orang awam

640

Seorang warga emas berusia 87 tahun di United Kingdom berdepan hukuman penjara maksimum lima tahun kerana merempuh tiga orang awam.

gambar hiasan

Warga emas tersebut iaitu Pauline Haynes, merempuh dua orang wanita dan seorang kanak-kanak lelaki ketika cuba keluar dari petak parkir di sebuah kedai menjual peralatan pertanian di sebuah taman di Worcester.

Mangsa pertama dan kedua, Nicola Weir serta anak lelakinya ketika itu sedang beratur menanti pesanan makanan di hadapan sebuah kedai apabila mereka secara tiba-tiba dirempuh kereta yang dipandu oleh Haynes.

Kedai menjual peralatan pertanian di sebuah taman di Worcester

Dia kemudiannya terus memandu melalui sebuah dusun epal dan merempuh mangsa ketiga, Dawn Walters yang kemudiannya tersepit pada sebatang pokok.

Rempuhan itu mengakibatkan Walters tidak boleh berjalan, memerlukan pembedahan, berada dalam kesakitan yang berterusan dan tidak dapat melakukan aktiviti harian.

Haynes mengaku bersalah terhadap dua pertuduhan mendatangkan kecederaan serius dan  memandu secara berbahaya di Mahkamah Majistret Worcester, England, Khamis lepas.

warga emas 87 tahun
Pauline Haynes (kanan)

Menurut pendakwa raya, Melanie Winterflood, Haynes pada asalnya mengundur untuk keluar dari kotak parkir di taman tersebut.

“Malangnya, dia mengundur secara laju ke arah orang awam yang sedang beratur di bahagian luar sebuah kedai dan melanggar Weir dan anaknya.

“Haynes kemudiannya terus mengundur secara laju ke arah sebuah dusun epal, di mana dia merempuh mangsa ketiga sehingga tersepit pada sebatang pokok,” katanya ketika sesi perbicaraan.

Haynes telah menyerahkan lesen memandunya dan memberitahu majistret bahawa dia tidak akan memandu lagi.  Tertuduh dibenarkan ikat jamin, manakala hukuman akan diputuskan Julai ini.

Jom subscribe telegram Motoqar untuk berita pantas di: https://t.me/motoqar

APA KATA ANDA?

Please enter your comment!
Please enter your name here