Tak jadi mogok, syarikat kembalikan ganjaran

134

Sebuah syarikat penghantar makanan  mengembalikan ganjaran upah kepada penghantar makanan selepas tular satu kempen yang digerakkan kumpulan tersebut untuk melancarkan mogok 24 jam bermula malam tadi hingga tengah malam ini.

Melalui notis tersebut, syarikat penghantar makanan itu memberikan bonus tambahan untuk penghantar makanan yang bekerja pada tarikh ditetapkan.

“Flexi bonus Kembali lagi! Peluang terakhir anda (penghantar makanan) untuk dapatkan bonus tambahan pada minggu ini dengan bekerja pada 5 Ogos (Hari ini), 6 Ogos (Sabtu) dan 7 Ogos (Ahad).

“Sekiranya anda (penghantar makanan) bekerja di zon-zon berikut pada waktu peak hour (waktu kemuncak) di zon-zon berikut),” tulis pengumuman tersebut.

Jom Baca:   Perlu pandu 483km semata beli barang keperluan, dah macam KL ke Kedah

Sebelum ini, dilaporkan kumpulan penghantar makanan bagi beberapa syarikat penghantaran bercadang melancarkan mogok 24 jam bermula tengah malam tadi.

Beberapa penghantar makanan menyatakan bahawa ganjaran bonus daripada syarikat berjaya menghentikan niat mereka untuk turut serta dalam kempen mogok itu.

“Mogok? Silakan, peluang aku nak cari rezeki. Waktu solat Jumaat kita tutup sekejap, lepas solat kita cedok (bekerja semula),” tulis seorang individu di Facebook.

“Mogok apanya? Tengok jadual esok (hari ini) laku keras. Siapa yang amik? Jadual licin macam pisang goreng,” tulis individu lain.-

Jom Baca:   Subaru dedah model konsep elektrik pertama kerjasama dengan Toyota

APA KATA ANDA?

Please enter your comment!
Please enter your name here