Dalang kemungkinan arif tentang jentera – Razlan

1910

Kes kecurian yang dilaporkan berlaku ketika Grand Prix (GP) Malaysia di Sepang, pada awal pagi semalam, jelas mengecewa pihak pengurusan Litar Antarabangsa Sepang (SIC).

Ketua Pegawai Eksekutif SIC, Datuk Razlan Razali berkata segala persediaan termasuk tahap keselamatan sudah dipertingkatkan namun masih ada pihak tidak bertanggungjawab melakukan aktiviti sedemikian.

“Kes ini memburukkan nama negara kerana kita sedang menganjurkan kejohanan bertaraf dunia. Kami sudah melaporkan perkara ini serta menyerahkan senarai barang-barang yang hilang kepada pihak polis.

“Masih tidak pasti nilai sebenar barang yang hilang tetapi kesemua pasukan dilindungi insurans,” katanya.

Jelas Razlan, berdasarkan maklumat awal yang diperolehi, kejadian itu berlaku sekitar jam 1 hingga 6 pagi.

“Antara lima dan enam pasukan terbabit dengan insiden itu tetapi yang paling terkesan adalah pasukan Angel Nieto apabila banyak komponen yang hilang membabitkan jentera Moto2 dan Moto3,” katanya.

Tambah Razlan lagi, selepas mengadakan pertemuan bersama pasukan yang terbabit, pihaknya tidak menolak kemungkinan insiden itu dilakukan oleh kumpulan yang arif dengan jentera kerana kesemua jentera yang digunakan di MotoGP adalah prototaip.

“Ada banyak komponen di dalam khemah pasukan tetapi mereka seumpama tahu komponen apa yang hendak diambil dan apa keperluan komponen itu.

“Apapun saya serahkan sepenuhnya kepada pihak polis untuk melakukan siasatan,” katanya.

Berdasarkan laporan laman sesawang www.lalasport.com,“Mereka mengambil penyerap hentak lengkap, calipers dan cakera brek, komputer, peralatan, pemanas … Satu rehat yang baik,” kata Gino Borsoi.

Polis terima laporan kecurian di SIC

Kehilangan itu memberi kecewaan besar bagi lima pasukan Moto3 dan satu pasukan Moto2 di litar Sepang awal pagi semalam. Kes kecurian itu berlaku di khemah Gaviota Ángel NietoTeam, CIP Green Power, BOE Skull Rider Mugen Race, dan Red Bull KTM Garlic.

Mereka adalah pasukan yang tidak diletak di ruang paddock. Ini kerana kekurangan ruang dan ditempatkan di tempat letak kereta P1 yang dikatakan terdedah kepada risiko kecurian.

Gino Borsoi, pengurus pasukan pasukan Aspar yang digelar Master Nieto memaklumkan bahawa mereka kehilangan penyerap hentak Moto3 , kaliper dan cakera brek, komputer, peralatan, pemanas, spring fork dan penyerap hentak belakang .

“Kita mengharapkan pihak litar itu untuk bertindak balas untuk ambil tindakan,” katanya.

Mereka hanya peralatan bahan Moto3 dan mereka hampir tidak menyentuh Moto2: “Walaupun mereka membuka laci alat ganti, peralatan Moto2 tiada alatan utama yang hilang. Hanya yang diambil adalah alat untuk menanggalkan roda dan skru cakera Jalan motor brek dan pemanas tayar,” katanya.

Polis terima laporan kecurian di SIC

Angel Nieto memaklumkan mereka mendapat sokongan antara WP (jenama suspensi) dan pasukan SKY untuk komponen tambahan. Jika tidak, mereka tidak dapat beraksi untuk berlumba di Sepang.

“Pasukan Itali SKY46 Valentino Rossi dan diketuai oleh Pablo Nieto memaklumkan “Kami masih mempunyai dua penyerap hentak Moto3 lengkap (mereka hampir bernilai 3,000 euro). Bagaimanakah saya tidak boleh membantu mereka kerana pasukan itu menggunakan nama bapa saya?”

Difahamkan, Aspar memaklumkan bahawa ini bukan kes yang pertama kali berlaku di litar itu. Pada tiga tahun lalu turut dikatakan berlakunya kes kehilangan tiga komputer.

APA KATA ANDA?

Please enter your comment!
Please enter your name here