Khamis, 18 Julai 2019
Utama Panduan Muka 2

Panduan

10 teknik pemanduan defensif yang perlu anda tahu

Pemandu terbaik bukanlah yang sudah memandu 20 tahun, yang memandu laju, yang pernah memandu sehingga 240km/j, tetapi pemandu yang terbaik ialah pemandu yang selamat. “Eh tapi kan bro, pemandu F1 tu terbaik kan, dia bawak laju je,” kata Mamat yang...

Apa itu FF, FR, MR, F4? Kenali susunan drivetrain

“Bro, kereta ni mana boleh drift la, ni FF..”. Pernah dengar istilah ini? Kalau belum, artikel ringkas ini untuk anda. Kalau dah, jemput baca juga untuk kukuhkan pengetahuan. Susunan rangkaian kuasa (drivetrain) kenderaan biasanya diterangkan secara ringkas dengan dua huruf...

Memandu guna satu pedal, jimatkan brake pad! Bagaimana caranya?

Biar betul memandu guna satu pedal je. Tekan minyak je, tak guna brek? Teknik “one pedal driving” ini diterangkan oleh Engineering Explained yang mendemonstrasi menggunakan Nissan Leaf. Pemanduan ini boleh dilakukan hanya menggunakan pedal minyak, pedal brek pula hampir tidak...

Apa bezanya antara Yamaha MT-15, KTM 125 DUKE, BAJAJ PULSAR NS 200 Dan TVS...

Pengeluaran motosikal sekarang semakin laju dengan pelbagai segmen.Dari kapcai sehinggalah kepada yang paling besar.Kepada bakal pemilik mungkin agak pening untuk membuat pemilihan. Namun semua itu berdasarkan duit dan minat. Isu tersebut dapat di selaraskan ,maka selesailah masaalah. Motoqar kali ini akan...

Revolusi Sistem Keselamatan Motosikal

Akhir-akhir ini tular di laman media sosial video berdurasi 1.15 saat berkenaan "Airbag" untuk penunggang motosikal. Airbag Untuk Penunggang Motosikal. Ini adalah animasi digital paten peranti keselamatan, yang dapat merevolusikan keselamatan penunggang motosikal, menyelamatkan berjuta-juta dari kemalangan dan kematian serius, dan...

10 cara mudah untuk jimat minyak kereta

Artikel berkenaan tips penjimatan minyak akan timbul di timeline anda sesekali, biasanya ketika topik harga minyak jadi perbualan hangat. Kami kongsikan pula video tips pemanduan yang boleh bantu anda dapatkan lebih kilometer dengan setiap tangki penuh. Sebelum tips dikongsi, video dimulakan...

[Video]- Guna WD-40 pun boleh jernihkan lampu depan, memang berkesan!

Ramai yang gemar buat sendiri (DIY atau do it yourself) sesuatu aktiviti pada kereta masing-masing. Basuh kereta sendiri, tukar alat ganti sendiri dan baiki sendiri. Ia bukan sahaja menjimatkan wang, malah berikan kepuasan. Setakat perkara-perkara biasa yang tidak memerlukan alatan...

Lesen PERCUMA: 16 syarat & cara mohon Lesen Motor Terengganu Sejahtera (LMTS)

Hujung tahun lalu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah berkata bahawa kerajaan negeri memberikan Program Lesen Motosikal Terengganu Sejahtera. Ia disasarkan kepada 25,000 belia berumur antara 16 hingga 40 tahun. Permohonan...

Bimbang tak cukup duit nak bayar tol, apa kata guna TollGuru

Di zaman dengan telefon pintar ini, kehidupan kita telah dipermudahkan dengan pelbagai aplikasi berguna. Untuk pemanduan harian, terdapat aplikasi navigasi seperti Google Maps dan Waze. Bukan sahaja mereka yang tinggal di bandar gunakannya untuk mengelak kesesakan trafik, mereka yang datang...

Cabaran menukar minyak hitam Lamborghini Huracan

Bila dilihat kos penyelenggaraan sesebuah supercar, pernahkah anda terfikir apakah yang membuatkannya begitu mahal? Siap perlu masa sehari suntuk atau beberapa hari untuk penyelenggaraan biasa. Selain dari harga alat-ganti yang mahal, kosnya juga merangkumi tahap kemahiran mekanik yang diperlukan dan...

3 dalam 1-Honda X ADV 750

"Konsep Pengembaraan Bandar". Honda tidak mengambil masa yang lama dalam merealisasikan anjakan dari konsep kepada pengeluaran dan namanya berubah dari "Konsep Pengembaraan Bandar" kepada...

Tunggang Uji-Honda Vario 150

POPULAR MINGGU INI