Pesawat UL-39 ALBI menggunakan enjin BMW S 1000RR

650

Pada masa Perang Dunia II meletup, syarikat memfokuskan pengeluarannya ke atas enjin pesawat dan motosikal, menghentikan pengeluaran kereta sama sekali. 70 tahun kemudian, jenama itu terkenal dengan kereta dan motosikalnya iaitu Pesawat UL-39 ALBI

Prototaip ini dipanggil Pesawat UL-39 ALBI yang dibangunkan oleh pasukan dari Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa di Fakultas Teknik Mesin di Czech Technical University Prague dengan kerjasama LA komposit, s.r.o., dan Zall JIHLAVAN kapal terbang, s.r.o.

Malah, UL-39 Albi adalah replika pejuang, tetapi sebagai pengganti enjin Ivchenko AI-25 yang asal, Albi menggunakan enjin BMW S 1000 RR yang terdahulu supaya ia memberi kuasa yang lebih.

BMW S 100RR

Pesawat monocoque karbon 772-lb mempunyai jarak 340 batu dan boleh mencapai kelajuan tertinggi 186 mph. Dengan itu,UL – 39 Albi telah memberikan kembali sayap kepada BMW.

BMW

BMW pada awalnya merupakan inisialisme untuk Bayerische Motoren Werke dalam bahasa Jerman, atau Bavarian Motor Works dalam Bahasa Inggeris) adalah sebuah syarikat multinasional Jerman. Yang kini menghasilkan kereta dan motosikal, dan juga menghasilkan enjin pesawat sehingga tahun 1945. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1916 dan beribu pejabat di Munich, Bavaria.

BMW menghasilkan kenderaan bermotor di Jerman, Brazil, China, India, Afrika Selatan, United Kingdom, dan Amerika Syarikat. Pada tahun 2015, BMW merupakan pengeluar kenderaan terbesar kedua di dunia, dengan 2,279,503 kenderaan dihasilkan [2] Keluarga Quandt adalah pemegang saham jangka panjang syarikat, dengan baki saham yang dimiliki oleh float awam.

Automobil dipasarkan di bawah jenama BMW (dengan sub-jenama BMW M untuk model prestasi dan BMW i untuk plug-in kereta elektrik), Mini dan Rolls-Royce. Motosikal dipasarkan di bawah jenama Motorrad BMW. Syarikat ini mempunyai sejarah motorsport penting, terutamanya dalam kereta tur, Formula 1, kereta sukan dan Isle of Man TT.

Komen anda mungkin membantu